Ahlmark om Nordkorea

Per Ahlmark, den främste och mest konsekvente demokratiförespråkaren i Sverige, ger i Dagens Nyheter en både fascinerande och skrämmande bild av Kim Jong Ils Nordkorea.

Miljoner svälter, ekonomin har kollapsat sedan länge, tiotusentals torteras i koncentrationslägren för att de haft oturen att födas in i fel familj, tillhör fel klass, har fel frisyr eller för att de av något annat skäl inte faller Den Käre Ledaren i smaken. Av alla de försök att skapa den definitiva totalitära staten – Honeckers DDR, Stalins Sovjet, Maos Kina med flera – så är det kanske Kim Jong Il som nått allra längst. Med modern teknik kan de utfattiga medborgarna övervakas till minsta röresle, samtidigt som halvguden och ledaren själv lever furstligt i sina många palats, med sina många älskarinnor och med otaliga delikatesser från världens alla hörn framdukade på bordet.

Och det är inte bara de miljontals nordkoreaner som lever under ledarens vakande blick som riskerar att drabbas av Kim Jong Ils maktfullkomlighet och ondska: tålmodigt och konsekvent görs den en miljon man starka armen allt mäktigare; kärnvapenprogrammen rullar på och distansrobotar tillräckliga för en attack mot det kaliforniska fastlandet utvecklas. De tänkbara konsekvenserna är oerhörda.

Hur besegrar man sådan ondska? Inga svar är givna, men utan medvetenhet om dess existens är det hopplöst. Läs Per Ahlmarks krönika.