Hälsning från Klarälvdalen

Sitter på ett internetcafé i det lilla samhället Ekshärad i Värmland, där familjen har sitt landställe. Det är ett vackert landskap, med Klarälven som slingrar sig fram mellan sjöar och skogsbeklädda berg. Många turister har hittat hit, främst från Tyskland och Holland, så visst livas bygden upp såhär på sommaren.

På vägen hit, från Stockholm, passerar man genom en mängd gamla bruksorter och det är lätt att slås av det förfall, och den känsla av uppgivenhet som strålar från slitna byggnader och tomma fabriker. Industrierna har flyttat härifrån, liksom många av människorna, och de som bor kvar har inte lyckats skapa sig ny sysselsättning i särskilt hög grad. För det är ju vad som krävs: att man skapar sig arbete och intäkter. Det är ingen annan som kommer att göra det. Förvisso tycks det gå an att klara sig på regionalstöd och några märkliga EU-projekt, men i längden är det givetvis inte hållbart. Friska och arbetsföra människor måste försörja sig själva.

Turistnäringen borde kunna ge möjligheter för den som har idéer och energi. Likaså finns det säkerligen en mängd tjänster som borde gå att producera här. Och det finns givetvis en uppgift för politikerna i allt det här – särskilt på det nationella planet. Det gäller att ta bort de hinder som finns för nyföretagande, och skapa förutsättningar för folk med idéer att också kunna genomföra dessa. Den socialdemokratiska företagarfientligheten slår hårdare här, i de mer glesbefolkade delarna av Sverige som tidigare varit dominerade av industrier och bruk, än någon annanstans. Att underlätta för nyföretagande är det bästa sättet att ge hela Sverige en möjlighet att leva. Sedan är det upp till människorna som bor här, och på andra platser, att ta vara på tillfällen och se till att det också blir så.

3 thoughts on “Hälsning från Klarälvdalen”

  1. Ekshärad? Förstår du någonting av vad de säger där? Hell, jag är ju själv värmlänning, men ändå förefaller dialekten mig vara helt utomjordisk. Faktum är att de antagligen är utomjordingar, nu när jag tänker efter… hmm, ja det skulle förklara en hel del; fabrikerna står såklart tomma för att de har ätit upp alla arbetare!

  2. Hallå, läste just vad du skrev om läget ute på landbygden och jag håller med dig. Efter att ha tagit en tur till Västergötland inser man hur bra det skulle vara för landsbygden med många nya företag som skulle kunna väcka lite nytt liv.

    Jag hoppas att det är bra väder i Värmland och att det inte regnar som här i 08.

  3. Förstår knappt vad utomjordingarna säger, och då har jag ändå varit där så gott som varje sommar (förutom de senaste tre eller så) i mitt liv. Litet lättare blir det ju när de med visst nöje och förakt talar tydligare för 08:an. ;-) Kanske tror de att man är farlig om man identifieras med sifferkombinationer, och att det är därför de ännu inte gett sig på en? Varifrån i Värmland är det du härstammar nu igen, låtsasskåning?

    Vädret förefaller ha varit som här: pseudohöst.

Comments are closed.