Vice statsministern och telefonerna

Det är många som kommenterar Bosse Ringholms fadäs där han, efter intervju med TV4-nyheterna, misslyckades med att lägga på luren och då hördes säga att han var trött på de slöa svenska poliserna som inte ens orkar sätta dit tobakisterna som håller sig med illegala spelmaskiner bakom draperierna.

Johan Norberg tycker att det är bra att Ringholm noterat att den svenska polisen inte fungerar som man skulle kunna önska, men påpekar att det är sorgligt att Ringholm tycks uppröras mer av illegala spelmaskiner (dvs sådana som inte ger pengar till staten eller partiet) än av att mord, misshandel och inbrott inte blir utredda. Johan Ingerö är mer upprörd och konstaterar att vice statsministern inte tycks begripa hur tågordningen ser ut i en rättsstat. Man behöver givetvis rannsakningsorder för att kunna gå in och kontrollera sådana saker som Ringholm är irriterad på. Han påpekar också att polisen, otillräklig till antal som den är, måste prioritera och det finns viktigare saker än dessa spelmaskiner.

Ingerö har givetvis rätt – och en underbemannad polis måste prioritera brott där offren utsätts för värre saker än några uteblivna spelintäkter, direkt och via skatter. Dock – jag tycker nog att det kan finnas saker för den svenska polisen att fundera på. Nästan alltid när man ser personer med ledande befattningar inom polisen uttala sig i tv är de i försvarsställning. Och inte sällan försvarar de antingen klara misstag eller saker som de själva inte är ansvariga för (utan snarare är regeringen ansvarig). Så kan vi inte ha det. Polisen behöver bättre ledarskap, förutom att de också behöver mer resurser.

Slutligen måste jag också hålla med Carl-Robert: tobakist är ett fint ord som borde användas oftare.