Transport – en stat i staten?

Johan Ingerö rapporterar på sin blogg om ett Rapportinslag – tydligen positivt vinklat därtill – som visar hur poliser assisterat fackförbundet Transport i deras kamp mot hitflyttade som arbetar i landet. Det är, rent ut sagt, fördjävligt. I en väl fungerande rättsstat och demokrati finns det en lag, och en poliskår som upprätthåller den lagen och enbart den lagen. Att det här inte målas upp stort i medierna är oerhört allvarligt – och att det alls sker är ännu allvarligare. Statistiken över arbetslösa borde raskt ha fått sig ett tillskott i och med detta.

Att det sedan är ett fackförbund som fått en egen poliskår spelar egentligen ingen roll – det är lika olämpligt oavsett vilka det handlar om. Men det är däremot svårt att säga att det är särskilt överraskande, om man undantar det överraskande med att det alls sker. Transports motto är för övrigt, enligt sin hemsida, detta: “Kollektivavtalet försvarar dig om du försvarar kollektivavtalet!” Låter väl mysigt.

Tilläggas skall att länspolismästaren i Jönköping, sedan han fått kännedom om situation, omedelbart gett order om att den skall upphävas.