Brevskrivande

Det har skrivits mycket om socialdemokraternas brevskrivande på sistone, och det med rätta. Bland andra rekommenderas PJ Anders Linder, som konstaterar att det står illa till med den interna kulturen i regeringspartiets toppskikt.

Jag skriver socialdemokraternas brevskrivande, snarare än Mats Lindströms. Förvisso bör var och en hållas ansvarig för sina egna handlingar, och Lindströms fula fiskande efter något att kasta över oppositionsledaren tillhör förstås politikens bottenskikt. Men jag tror inte för ett ögonblick att detta var en one-man-show; däremot undrar jag över hur man fått Lindström att gå med på att spela rollen som ensam syndare. Att breven är en konsekvens av en kultur där man betraktat regeringsinnehavet som en rättighet är kanske inte så konstigt trots allt. Om ens tankevärld, till synes i likhet med Marita Ulvskogs, består av konspirationsteorier där det är en självklarhet att Bonnierpressen och näringslivet tillsammans är beredda att göra allt de kan för att fälla Rörelsen, blir det kanske enklare att själv ta till vilka medel som helst så länge de är verksamma; trots allt är man ju övertygad om att motståndaren redan gör detsamma.

För egen del är jag mer orolig över vilken effekt sådana här saker kan få på relationen mellan medborgarna och politikerna. Om socialdemokraterna gång på gång visar sig ligga på samma nivå som treåringen som snor alla andra barns spadar och river deras sandslott är det inte märkligt om folk tröttnar och vill ha något annat. Och det skulle inte vara oväntat ifall man, enligt en-lika goda-kålsupare-teori, räknar med alla mainstreampartierna i förfallet. Det skulle lämna spelfältet öppet för mörkare krafter.

För de borgerliga att ta detta på allvar, utan att samtidigt enbart förefalla peka finger och plocka billiga poäng, kan visa sig avgörande. Det är en knepig balansgång, som jag verkligen hoppas att man mäktar med. Att sätta fokus på maktkulturen och maktmissbruket är nödvändigt i ankdammen.

One thought on “Brevskrivande”

  1. Det var för hans IP-adress hemma och den ifrån Sveavägen 68 kunde kopplas ihop. Hade de två inte varit med i de mail som skickats ifrån hotmail så hade han inte fått gå. Hade han enbart mailat hemifrån eller enbart ifrån sveavägen 68 så hade det hela runnit ut i sanden. Nu fanns det en koppling som gjorde det ohållbart i längden.

    Mats Lindström kommer med stor sannolikhet jobba på någon ny tankesmedja som finansieras av S och LO. Han är för värdefull för S för att inte anlitas på nytt.

Comments are closed.