Dags för kraftsamling

Politikerveckan i Almedalen är i full gång. Göran Persson har påbörjat det fiktionella spridandet av våra pengar för att vinna röster hos de väljargrupper som Marita Ulvskog och övriga strateger identifierat som avgörande, medan Göran Hägglund väljer att använda sin tid till att vinna sympatier för åldergränser i dokusåpor. Förutom det stötande i det förra och det fåniga i det senare, är de två strategierna rätt lika, men utfallet lär samtidigt bara bli gott för en av dem.

Båda två strävar efter att engagera kärnväljarna, och budskapen är nog inte orimliga för det ändamålet. Att dela ut allmosor till folket (samtidigt som man tar pengarna från samma människor) har länge visat sig vara en framgångsrik strategi för socialdemokraterna, och i detta spända läge väljer Göran Persson att förlita sig på erfarenheten. Spridandet kallar jag fiktionellt för att mycket av det som utlovas är saker som skall ske efter valet, och som man — även detta beprövat — kan strunta i att dela ut när man väl sitter på makten. Även Hägglund vill locka sitt partis kärnväljare, de litet konservativa som ogillar dokusåpakulturen (vem gör inte det?) och som vill undvika ungdomens förfall. För socialdemokraterna är det en bra strategi; för allianspartierna kan den visa sig vara just vad vänstern behöver.

Kärnväljarfrågorna är nämligen ofta, likt dokusåpafrågan, små detaljfrågor i samhällets periferi, och det är just där ett regeringsparti som har lätt att lyckas med det lilla (eftersom man aldrig tvekar att slänga fram extra skattepengar), men som misslyckats rejält med de stora systemfrågorna, vill att fokus skall ligga. Om alliansen dansar med är valet förlorat.

Istället är det viktigt att fokus hålls på de stora samhällsproblemen: den kroniska arbetslösheten, svårigheten för små företag att växa sig stora och framgångsrika, den socialdemokratiska adelns korrumperande av statsmaskineriet, de svenska skolelevernas bristande kunskaper. Almedalsveckan är ett bra tillfälle att sätta tonen, och inleda ett tungt bombardemang som bör fortgå ända fram till valdagen. Skall det bli seger måste dessa frågor vara vad som diskuteras, och vad det skrivs nyhetsartiklar kring. Handlar artiklarna och tv-inslagen istället om huruvida sjuttonåringar skall få göra bort sig i tv eller ej, eller om gamla tant Agda skall få en eller två hundalappar extra varje månad, är kampen förlorad på förhand.

Politikerveckan har, i detta avseende, inte börjat lovande. Jag väntar mig en rejäl uppryckning.

2 thoughts on “Dags för kraftsamling”

 1. Filosofen och islamisten Tariq Ramadan kommer till Almedalen 5 juli klockan 10.00. Han är inbjuden av den islamistvänliga socialdemokratiska Broderskapsröreslen, samt ABF och ska medverka tillsammans med Sveriges Muslimska råd. I en fransk bok avslöjas hur Tariq Ramadan inte får visum till USA av säkerhetsskäl och hur han kastades ut ur Frankrike för att inte uppvigla muslimer. Han är sonson till Muslimska Brödraskapets grundare, har kontakt med dess schweiziska gren och tar inte alltid avstånd från terroristdåd. Muslimska Brödraskapet som han samverkar med är samarbetspartner med Al-Qaida och de som startade muhammedkrisen i Danmark tillhör också Muslimska Brödraskapet, precis som Tariq Ramadan. Alltså, den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen bjuder återigen in islamister till Sverige, liksom de tog emot terroriststämplade Hamas och går på islamisternas linje där Broderskapsrörelsens Ola Johansson avslöjades i Uppdrag Granskning att det handlade om röstfiske för att får Sveriges 400 000 muslimer att rösta på socialdemokraterna. Se kopplingarna nedan:

  http://www.socialdemokraterna.se/templates/News____42826.aspx
  “Att vara muslim i Europa – Kan islam få en meningsfull plats?
  Tid: Kl 10.00 – 12.00
  Plats: Metodistkyrkan, Adelsgatan, Visby
  Arrangörer: Broderskapsrörelsen och ABF Gotland tillsammans med Sveriges muslimska råd
  Medverkande: Helena Benouda Sveriges Muslimska Råd och Tariq Ramadan, professor.”

  Programmet från Almedalsveckan som visar att Tariq Ramadan bjudits in av socialdemokratiska Broderskapsrörelsen:
  http://www.gotland.se/almedalsveckan/event/view/769

  Artikel angående fransk bok som berättar om Tariq Ramadans islamistiska sida och hur han stängts ute från USA och Frankrike av säkerhetsskäl:
  http://www.icapi.org/tariqramadan

  Boken på franska som avslöjar Tariq Ramadan som islamist:
  http://www.amazon.fr/gp/product/2246667917/403-8972958-3111660?v=glance&n=301061

  Sveriges Televisions Uppdrag Granskning som avslöjade röstfisket från socialdemokratiska Broderskapsrörelsen hos Sveriges muslimska råd och shariaförespråkaren Mahmoud Aldebe:
  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=46152&a=582062

  Tariq Ramadan släpps inte in i USA:
  http://www.hogskolan.net/main.asp?CategoryID=4511&ArticleID=233350&ArticleOutputTemplateID=184&ArticleStateID=2

Comments are closed.