Avväpna Israel!

Jag sitter och lyssnar på Sveriges Radios partiledarutfrågningar som finns tillgängliga via deras webbsida, hittils av Reinfeldt och Ohly. Moderatledaren klarar sig väl, odlar sin lugna och resonerande image, och håller sig behärskad trots stundtals rätt infantila frågor från journalisterna. Det finns inte så mycket att säga om det hela, mer än att moderatledarens tämligen små ambitioner är litet beklämmande. Jag har inget emot hans synsätt att samhället bör förändras långsamt, och jag tror inte heller att kritiken att de nya moderaterna saknar ideologi är rättvis. Reinfeldt har en bild av vilket samhälle han vill se, men det är inte den liberalt orienterade bild som företräddes av Carl Bildt och Bo Lundgren. Dock, Reinfeldt undviker att göra ordentliga ställningstaganden om de riskerar bli kontroversiella och det är både tråkigt för den politiska debatten, och i förlängningen tror jag inte att det är gynnsamt opinionsmässigt. En viktig ledaregenskap är ett starkt förtroende för sin egen moraliska kompass — att kunna stå fast när det blåser — och det tycks Reinfeldt i viss mån sakna. Huruvida det är en riktig bild vet vi dock först om och när oppositionsledaren blivit statsminister.

Läskigare är Lars Ohly, och hans beskrivning av hur konflikten i Mellanöstern skall lösas. Israel är ansvarigt för de nuvarande striderna; Hizbollah är i sin fulla rätt att försvara Libanon. Att Hizbollah inledde konflikten, att Libanon inte varit ockuperat (av Israel) på många år, att Hizbollah de facto inte är samma sak som Libanon, är tydligen inte särskilt intressant. Ohlys vansinniga lösning: Avväpna Hizbollah, men bara om man samtidigt avväpnar Israel. Staten Israel bör alltså ge upp sin möjlighet att försvara sig själv i utbyte mot att en islamofascistisk terrororganisation ger upp sin möjlighet att angripa judar — i Israel och på andra platser. Vad Ohly egentligen säger är alltså: Israel har ingen rätt att existera. Det är värt att minnas på valdagen. Och det är värt att minnas att Göran Persson är fullt beredd att samarbeta med denna man och hans parti.

Att Ohly sedan har rätt egenartade uppfattningar om vad som är god ekonomisk politik, osv, bör förstås påpekas men är inte direkt någon som får en att höja på ögonbrynen. De kassa och uppenbart ledande frågorna från journalisterna är inte heller överraskande men det är synd att det skall vara så svårt att höja debattnivån åtminstone litet. Jag tror att människor som vanligtvis inte följer politik särskilt noggrant, likaväl som de som gör det, skulle uppskatta det. Jag vet att jag skulle det.

One thought on “Avväpna Israel!”

Comments are closed.