Litterär kanon

På PJ Anders Linders blogg läser jag att Kunskapsskolan upprättat en lista över litterära verk som eleverna skall läsa i årskurs 6 till 9. Det är utmärkt! Det ingår alldeles för litet litteraturläsning i svenskundervisningen idag; åtminstone om jag bedömer saken efter min egen skolgång. Jag tror att det är värdefullt att läsa klassikerna, dels för deras innehåll och språkkonst, och dels för att det ger viss gemensam kunskap.

Däremot är jag inte övertygad om att det vore en god ide med en nationell kanon. Det verkar väl centraliserat. Möjligen skulle skolplanen kunna innehålla instruktioner om att mer läsning av klassiker skall ingå, men till sist tror jag ändå att det är lämpligt att överlåta sådana beslut till skolorna. Förhoppningsvis belönar föräldrar skolor som erbjuder mycket läsning i svenskundervisningen.

—-

Andra intressanta bloggar om: , , ,

One thought on “Litterär kanon”

  1. Kul med kanon!?
    Har tagit del av Kunskapsskolans (Horace Engdahls) förslag.
    Utmärkta men väl förutsägbara.
    – Var finns de mer moderna, nutida, exemplen.
    Hälsningar från Kista

Comments are closed.