SVT och ofri information

Sebastian Weil har redan tagit upp det på den andra bloggen, och Johan Ingerö skriver det som behöver skrivas, men det finns något så djupt upprörande i att Radiotjänst nu tänker samla in licenspengar från alla med internetabonnemang, eftersom SVT lagt upp sina egna program på nätet, att jag inte kan undgå att plita ned några rader. Att de allra flesta av oss datoranvändare fullständigt struntar i SVT:s webbsida spelar förstås ingen roll för den arroganta organisationen; erbjuder de en tjänst måste vi alla betala för den, oavsett om vi vill ha den eller ej.

Det är också upprörande ur ett litet allvarligare perspektiv. Vad det innebär är nämligen att den som vill ha möjlighet att tillgodogöra sig information från nätet, om samhället, de styrande eller givetvis något helt annat, nu måste ha en licens från staten för att få göra det. Läser man det, utan att veta något annat, så för det onekligen tanken i riktning mot Chavez snarare än Reinfeldt. Det vill säga, i en demokrati behövs inga licenser för att få ta del av information. Det har alltid varit huvudproblemet med tv-licensen, men nu när det utsträcks även till internet blir det problemet mycket mer allvarligt.

Licenssystemet måste skrotas, och om inte den nuvarande regeringen gör det lär det inte hända.

—-

Andra intressanta bloggar om: , , ,