Modebloggar och pessimism

Dagens citat, eller egentligen inte dagens eftersom texten är nästan en vecka gammal, står Isabella Löwengrip — Blondinbella — för. I en debattartikel i Expressen ryter hon till mot alla dem som Vet Bättre, vare sig de är politiker eller annat.

Jag är så otroligt trött på denna jantelag i Sverige som ligger över oss som ett tjockt tungt svart moln. Det är det här molnet som gör att vi i Sverige ligger långt ner på listan över antalet kvinnliga entreprenörer, efter Moldavien. Det är jantelagens fel. Människor som Maria Wettertrand som ägnar tid åt att klaga på bloggar – istället för att främja denna modeindustri som det faktiskt går att tjäna massvis med pengar på – medverkar till det. Vad spelar det för roll vad det är för företag man driver (så länge ingen kommer till skada)?

Jag är nu ingen Randian, men Löwengrip personifierar det jag tycker mest om hos Rand: drivkraften och entrepenörskapet att göra saker. Förmågan att hitta en tidigare okänd möjlighet att försörja sig på. På något vis är det inte överraskande att politiker som Maria Wetterstrand går till angrepp, och oroar sig över Blondinbellas trovärdighet, som om det inte är upp till läsaren att bedöma den saken själv. Människor som Löwengrip utgör nämligen ett hot mot Wetterstrand (och många andra politiker, i många andra partier). Genom sitt arbete visar hon på att behovet av den omhändertagande staten inte är så stort som den goda statens representanter vill framhålla. Människor är inte vilsna och handlingsförlamade barn, utan initiativkraft eller förmåga.

All denna uppmärksamhet och “oro” över en framgångsrik blogg om mode, driven av en ung och driftig tjej. Någonstans ligger det komik i det hela, men som alltid är det lätt att sätta skrattet i halsen när det är folk med makt att stifta lagar som står för det ofrivilligt lustiga.

Vad det gäller Löwengrips blogg i sig, har jag inte så mycket att säga — jag är själv inte vidare intresserad av mode. Men huruvida jag eller Maria Wetterstrand är det, är ju inte särskilt intressant. Vi kan nämligen läsa om annat.

—-

Andra intressanta bloggar om: , ,

One thought on “Modebloggar och pessimism”

Comments are closed.