En dyster dag

Inte nog med att Sverige blev utslaget ur EM av ett välspelande Ryssland; idag röstades även den något sminkade versionen av FRA-lagen igenom. Den svenska staten har alltså nu rätt att avlyssna all elektronisk kommunikation som passerar landets gränser (vilket, av tekniska skäl, även innebär en hel del kommunkation inom landet). Det mesta kommer givetvis varken att lagras eller vara intressant för myndigheterna på något sätt, men det är ändå ett stort steg som har tagits. Ett steg i fel riktning.

De borgerliga partierna har skäl att skämmas, särskilt de som påstår sig vara liberala. Endast en alliansledamot röstade emot förslaget, nämligen folkpartisten Camilla Lindberg. Det ska hon ha heder av, till skillnad dels ifrån dem som tog strid men inte orkade, och framför allt partiledare, gruppledare och andra som slog med piskan och drev på. Det yttersta ansvaret bär statsministern själv, och försvarsminister Sten Tolgfors. Ingen som tryckte på ja-knappen är dock utan skuld. Det är ju knappast heller så att en eventuellt röd regering efter 2010 skulle upphäva lagen.

Som sur grädde på det illasmakande pulvermoset ser jag dessutom i Svenska Dagbladet att Fredrik Reinfeldt meddelar att Sverige ska ratificiera EU-konstitutionen, trots att Irlands nej borde ha placerat den i graven. En snabb reflektion är att vi behöver både personval och bättre borgerliga politiker.

En dyster dag som sagt.

—-

Andra intressanta bloggar om: , , , ,