Korta funderingar

Det har varit litet tyst här på sistone, vilket beror på en kombination av sjukdom och finanskrisens dominans i nyhetsrapporteringen. Inte så att den är ointressant på något vis, men jag har helt enkelt inte särskilt mycket att säga om det hela.

Föga överraskande är det populärt att tala om den giriga rovkapitalismen och hoppas på en ny era av regleringar och statlig kontroll, men det känns knappast lockande. Inte så att det saknas girigt folk i den finansiella sektorn, men det är ju inte i sig ett problem. Kanske behövs det omregleringar, men att göra det mitt under krisen lär främst leda till populistiska misstag, som vi kommer att få betala för under lång tid framöver. Faktiskt oroar jag mig för att det kan bli den värsta konsekvensen av alltihop.

Vem som bör beskyllas är inte uppenbart, men det ligger nära till hands att anklaga dels dem som lånar utan att kunna betala tillbaka, dels långivarna som räknat med att politiker glatt skulle pröjsa notan (via sin direktkontakt med skattebetalarnas plånböcker), och dels politikerna som naturligtvis gör just detta. Hur det är ett marknadsekonomiskt misslyckande att låta företag ta risker (och vinster) och sedan socialisera eventuella förluster övergår mitt förstånd. Den amerikanska kongressen tycks tillfälligt anse detsamma, men det lär nog ändra sig inom inte alltför länge. För övrigt kan det vara värt att påtala den något märkliga nyhetsrapporteringen som ger vid handen att republikanerna fällde krispaketet, trots att demokraterna är i majoritet.

Det återstår att se var allt detta slutar. För egen del är jag som sagt främst oroad över de politiska konsekvenserna.

—-

Andra intressanta bloggar om: , ,

One thought on “Korta funderingar”

 1. Men det står i vår grundlag (som ju egentligen är nyliberal i en mening= ej sociala sfären utan informationsfrihetslagen) = evangelisk luthersk tro (Luther var sk antisemit).
  Judarna har ju många gånger påståtts vara falska, lurendrejare, insmickrande och hycklande. Bla det Luther sa och empiri (frekvens).
  Det är bra om rationella individer slår tillbaka (judarna har ju mkt ekonomi etc i usa). Dom klarar inte nyliberalism = utkonkurrerade direkt utan har alltid haft intresse av olika lösningar.
  Empiri (se judiska finanskapitalet etc).
  Den ordning vi har i sv faller som ett korthus om bara vissa slutar å stötta s-modellen (inte rättvisa för någon). Bättre å riva ner en del.
  Socialpsykologi rätt enkelt.
  Singapore är ju ett exempel . USA kan man skita i – dom skiter i oss. Verkligen ingen förebild på något sätt.

  offentlig religionsförbud
  Prästers pension väck (brytit mot infofrihetsgrundlagen och ej med i organisation, tillhörighetslagen, och döp) = ska ej ha pension (varit inblandad i gudstjänst sas)

Comments are closed.