Sverigedemokraterna och den riktiga debatten

Sverigedemokraterna balanserar som bekant på gränsen till att komma in i Riksdagen, åtminstone om man får tro opinionsundersökningarna. Kanske kommer de in, kanske gör de det inte. Mona Sahlin försöker slå två flugor i en smäll när hon vill att den borgerliga regeringen i förväg lovar att inte regera i minoritet, passivt stödda av sd. Den ena flugan är det populistiskt anstrukna försöket att vinna röster bland “storstadsliberaler”, den andra att slippa den verkliga debatten om invandringen.

Med detta som bakgrund har en verkligt intressant diskussion vuxit fram bland bloggarna. Johan Ingerö, Johan Sjölander och Magnus Ljungqvist har skrivit en rad intressanta texter i ämnet, även om de två senare i slutänden inte har så mycket att säga i sakfrågan. Jag rekommenderar till läsning.

Ingerö här, här, här och här. Sjölander här, här, här och här. Ljungqvist här, här, och här. Möjligtvis har jag missat något inlägg.

Tyvärr rör diskussionen fortfarande politisk taktik, mer än något annat, åtminstone från socialdemokraterna i debatten. Den delen kan förvisso vara intressant, men det är ändå att dansa runt kärnfrågan. Som kontrast rekommenderar jag framför allt Ingerös sista inlägg, vars analys jag i stora drag delar.

Det är en viktig debatt, som jag förhoppningsvis kommer att återkomma till med några egna funderingar. Tråkigt nog är den närmast omöjlig att föra på högre politisk nivå eftersom alla seriösa försök att behandla frågan leder till anklagelser om flörtar med mörka krafter. Ur sandlådan, som vi därmed alla hamnar i, kan dock inget konstruktivt och bra komma. Därtill är det inte en debatt som går att föra i isolation, utan att beröra arbetsmarknadspolitik, socialpolitik, och skattepolitik. Däremot skulle beröringspunkterna med dessa områden göra den oerhört svår att föra för många socialdemokrater vars önskemål inom de olika områdena inte är enkla att förena med varandra.

—-

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

One thought on “Sverigedemokraterna och den riktiga debatten”

Comments are closed.