SvDs nyhetsredaktion är årets förmyndare

För ett litet tag sedan uppmärksammade jag att Mattias Svensson återigen anordnat en omröstning om vem som är årets värsta förmyndare. Nu är resultaten inne, och klar vinnare är Svenska Dagbladets nyhetsredaktion.

SvD:s nyhetsredaktion nominerades för ”återkommande kampanjjournalistik till förmån för allehanda restriktioner och förmynderi. Vinklat urval, enbart problematiserande perspektiv, maximal uppmärksamhet åt den mest långtgående politiska åtgärden och inte en kritisk fråga till någon förbudsivrare, inte en enda.”

Den ensidigt alarmistiska och förbudsvänliga journalistiken i just Svenska Dagbladet har varit ett mönster jag tyckte mig kunna skönja i en bloggpost i januari förra året. I juni kom ett ytterligare exempel på en stort uppslagen tvådagarsnyhet i samma stil. Samma mönster när jag gick igenom några falska hälsolarm från 2007, eller när SvD i två dagar varnade för hypotetiska miljöfaror i ett annars harmlöst sötningsmedel. Ett reportage från 2006 var så sedelärande att det gav upphov till bloggposten Alarmismen – en stilstudie med obetalbara drapor om ”kemikaliesamhället”.

Min egen röst föll på Maria Larsson, som hamnade en bra bit efter vad som måste sägas är en värdig vinnare. Huruvida just SvD sticker ut är jag litet osäker på, men det är ingen tvekan om att mängden artiklar som okritiskt hyllat förslag på förbud varit betydande. Detsamma kan väl dock sägas även om kvällspressen, och förmodligen stora delar av övriga nyhetsförmedlare? Man skulle ju önska att sådant här ledde till viss självkritik, men det tror jag inte att det kommer att göra.

—-

Andra intressanta bloggar om: ,