Snart är det valår

Opinionsundersökningarna trillar in, och de talar sitt tydliga språk: Alliansen ligger litet pyrt till. Trots rätt höga förtroendesiffror, och en illa omtyckt oppositionsledare, har man inte lyckats entusiasmera väljarna och sannolikheten för en vänsterregering är rimligen större än femtio procent. Ändå tror jag att utrymmet för fortsätt borgerlig riksdagsmajoritet är betydande.

Det krävs dock att Reinfeldt och kompani går på offensiven. De måsta måla upp en bild av Sverige som slår an oss folk, de måste placera sin politik i en historia så att människor vet var man är på väg, och de måste attackera de rödgröna där deras politik är oönskad och/eller orealistisk. Och de måste dra nytta av det faktum att Alliansen består av fyra partier. Valet avgörs inte i storstäderna eller på landsbygden. Det behövs en politisk berättelse för bådadera.

Moderaterna bör fokusera på sin styrka, ekonomin och det ansvarstagande regerandet, och kontrastera sig mot Sahlins lättviktiga kvällspresspopulism. De väljare som inte är intresserade av ideologi, utan främst av att saker och ting fungerar väl, och att livet kan fortgå utan större omvälvningar, är målgruppen.

Centerpartiet och Kristdemokraterna måste utmana socialdemokraterna på landsbygden. Centern med sin centraliseringsskepsis och regionalfokus; Kristdemokraterna, och Göran Hägglund, måste hårt driva sin nya folkkonservatism och bevisa att man inte längre är ett förbudsparti som från huvudstaden vill lägga sig i hur folk sköter sina hushåll. Frågan är om man klarar det?

Folkpartiet måste ta upp kampen mot storstädernas prefix-liberaler, och där bryta Miljöpartiets (något omotiverade) framgångsvåg. Det handlar om fildelning, integritet, miljön och livsstilsfrågor.

Det är dags för Alliansen att gå på offensiven. Ur ett mindre taktiskt perspektiv vore fortsatt borgerligt styre, trots de många brister som finns, att föredra framför den tabloidstyrda regleringsiver som sannolikt skulle vara Sahlins.

Johan Ingerö har förstås en hel del klokt att säga om saken.

—-

Andra intressanta bloggar om: , ,