Kvällens debatt: Reinfeldt mot Sahlin

Det bästa som kan sägas om kvällens debatt är att den var rätt kort. Reinfeldt och Sahlin gavs tillfälle att debattera pensioner, skatter och arbetslösheten, och det hela förlöpte väl ungefär som väntat.

Jag avstår från att utvärdera Mona Sahlin. Jag ingår knappast i hennes målgrupp. Hennes intellektuellt innehållslösa argumentation — bland annat fick hon ur sig att de minskade bidragen till icke-arbetande gav dem incitament att tjäna mindre(!) — gör mig mest trött och uppgiven. Kanske slår den an en ton hos folk med en annan utgångspunkt, men jag hade funnit det mer intressant med verkliga argument.

Fredrik Reinfeldt då? Jag tyckte att han skötte sig rätt väl. Statsministern var något mer offensiv än vanligt, och gjorde dessutom en del försök att måla en mer sammanhängande bild av regeringens politik. Trots det kan man knappast säga att det var en inspirerande insats. Reinfeldt i ett nötskal, är väl en lämplig sammanfattning. Det känns ibland fortfarande som att han försöker vara en mindre bufflig variant av Göran Persson.

Jag är inte helt övertygad om värdet av dessa “valdebatter”, eftersom de mest repriserar tidigare versioner av sig själva. Partiledarutfrågningar hade kunnat vara ett vettigt alternativ, om det inte vore för att de brukar bli väldigt ytliga. Tyvärr är journalisterna inte tillräckligt väl pålästa för att få fram djupare resonemang från politikerna. Istället är de allt för intresserade av slogans och korthuggna ja/nej-svar. Det är synd.

—-

Andra intressanta bloggar om: , , ,