Grekerna blir inte yngre

EU blev överrens om ett krispaket för Grekland, och aktiemarknaden reagerade med jubel. Men blir det långvarigt?

Jag har, för att vara ärlig, ingen aning. Utan att ha hunnit sätta mig in i hur paketet ska fungera, är ställer jag mig dock något tvivlande. Åtgärderna köper, som jag förstår det, tid. Det är bra, om de underliggande problemen löses. Frågan är alltså om Grekland (och för all del även Portugal och Spanien) tar tillfället i akt och balanserar sin budget — inte bara på kort sikt, utan även framöver. Det är politiskt svårt, och det underlättas knappast av intrycket att det finns någon som står nedanför med ett skyddsnät.

Martin Flodén på Ekonomistas, påpekar dessutom att andelen av befolkningen som är äldre än 65 år kommer att öka drastiskt i medelhavsländerna — mycket mer än exempelvis i Sverige. Det kommer att bidra avsevärt till svårigheterna att minska de offentliga utgifterna. Och givet att skatteindrivningen i länderna är ineffektiv — en stor del av ekonomin är svart — är det minst sagt utmanande att öka skatteintäkterna tillräckligt, utan att det slår alltför negativt mot ekonomin.

Det är en knepig situation.

—-

Andra intressanta bloggar om: , , ,