Lästips: Amerikanska underskott, europeisk expansion

Läs gärna Johan Ingerö, som tar hjälp av den amerikanska budgetunderskottet för att blicka in i EU:s framtid.

Och det är just EU som är poängen med det här inlägget. Sveriges budget är, liksom flera amerikanska delstaters, helt under kontroll. Intäkt och utgifter går ihop, och i grund och botten är systemet sunt – även om det givetvis alltid finns saker att förbättra.

Men tänk lika många år fram som grafen här ovan visar. Hur stor kommer EU:s överstatliga kaka av ekonomin att vara då? Bara en mycket våghalsig bookmaker skulle våga bjuda odds på annat än att den kommer vara större. Mycket större. Och vad vet vi om EU:s finansiella kontroll?

EU:s budget kommer rimligen fortsätta öka i storlek, och inte på bekostnad av de nationella statsutgifterna. Den utgör helt enkelt den offentliga expansionens senaste betesmarker. Om tillväxten hänger med behöver det inte skapa statsfinansiella problem, även om det finns andra skäl att invända. Men kommer den det?

Andra intressanta bloggar om: politik, eu, usa, tillväxt