Är Rick Perry USA:s näste president?

Sveriges mest kunnige kommentator av amerikansk politik, Mathias Sundin, rapporterar att texasguvernören Rick Perry troligen är redo att ställa upp i nästa års val. Han ger även en översiktlig bild av Perry, och konstaterar att han har åtminstone ett riktigt bra kort på handen.

Argumentet för Rick Perry är detta:

Hälften av alla jobb som har skapats netto under president Obamas tid i Vita huset har skapats i Texas.

Enligt Federal Reserve Bank i Texas har det skapats 496 000 jobb i USA mellan juni 2009 och april 2011. 237 000 av dessa i Texas.
Se framför er en debatt mellan president Obama och guvernör Perry i oktober 2012. Perry ser Obama i ögonen och säger att du skötte de 49 andra delstaterna. Där skapades hälften av jobben. Jag skötte om en delstat, där skapades lika många. Vore det inte bättre att jag tog hand om alla 50 delstater?
Givet en nationell arbetslöshet på runt 9% är det givetvis något som kommer tilltala väljarna. Möjligen är det dock inte fullt så imponerande som det verkar. Arbetslösheten i Texas är 8%, och man kan nog anta att en del av jobbtillväxten beror på inflyttning mer än något annat. Det är en öppen fråga om Obama, i en eventuell kampanj mot Perry, kan sätta en, för egen del, fördelaktig spin på siffrorna.
Oavsett om det blir Perry eller ej, är min bedömning att republikanerna behöver en starkare figur än de nuvarande kandidaterna för att kunna utmana Obama på allvar.