Höga marginalskatter är liberalt!

Dick Erixon konstaterar att Folkpartiets gräsrötter motsatte sig skattereformer för att sänka marginalskatterna. Det är rätt deprimerande givet skatternas oerhört höga nivåer, och givet att folkpartisterna ofta menar sig vara det enda liberala partiet i Sverige.

Sedan M flyttat sig åt vänster måste de tre mindre partierna konkurrera om väljare som vill gå längre än M. Det finns bara utrymme till höger om M.

Det har Folkpartiets ledning förstått, liksom Centerpartiets. Men deras aktiva är fast i 70-talet då “mittenpartierna” var bryggan mellan S och en borgerlig regering.

Jag tror att det är korrekt, om man utgår från situationen i det politiska spelet. Men jag tror samtidigt inte att det kommer att övertyga socialliberaler som ser möjligheter att med statligt tvång sprida den individuella friheten vart de än vänder sig. Och alla dessa åtgärder kostar pengar. (Visserligen ett tveksamt argument för just höga marginalskatter, om man utgår ifrån att sådana sänker tillväxten, och därmed de långsiktiga offentliga utgifterna.)

Den både sansade och kunnige folkpartisten Mathias Sundin sammanfattar årsmötet rätt väl här. Jag noterar att nykteristerna i partiet förhindrat att släpper förbudet mot gårdsförsäljning av alkohol.

Om man ska ta fram något positivt är det möjligen inställningen till arbetsmarknadspolitiken. Men jag skulle inte sätta många slantar på att det är något partiet kommer att driva med särskilt stor entusiasm.

Andra intressanta bloggar om: politik, sverige, folkpartiet, liberalism