USA-bevakning på svenska

Om mindre än en vecka inleds primärvalscirkusen på allvar då republikanerna i Iowa har sitt val. Just nu leder Ron Paul knappt före Mitt Romney i opinionsundersökningarna, men givet hur hösten har sett ut kan det svänga snabbt. Svenska nyhetsmedier håller sig traditionellt med en närmast usel bevakning av amerikansk politik, och den som vill läsa något initierat får leta utomlands. Räddningen för den som vill läsa på svenska har tidigare varit Mathias Sundin, folkpartist och oppositionsråd i Norrköping. Som väl är kommer han att rapportera kring valet även i år; missa inte hans blogg! Redan nästa vecka beger han sig till New Hampshire, inför valet där.

Jag tror att de republikanska väljarna, om än motvilligt, kommer att ställa sig bakom Mitt Romney. Det är onekligen att föredra framför de sannolika alternativen, även om jag rent personligen tycker bättre om Jon Huntsman (som varit tämligen osynlig i debatterna), och Gary Johnson (som inte ens varit inbjuden). Michele Bachman, Rick Perry, Herman Cain och Newt Gingrich har alla temporärt skjutit i höjden för att sedan kvickt falla tillbaka. Rimligen blir den socialkonservative Rick Santorum nästa person att följa den banan. Däremot är han inte otänkbar som kandidat till posten som vice-president, om han spelar sina kort rätt.

Partiet som helhet skulle tjäna på att Romney ganska tidigt går ifrån, men det är inte alls självklart att det blir så. En strid in i det sista lär ge Obama gott om ammunition inför presidentvalet, som jag trots det ekonomiska läget tror att han har rätt goda möjligheter att vinna.

Andra intressanta bloggar om: politik, usa, republikanerna

One thought on “USA-bevakning på svenska”

  1. Mitt Romney kan bli USAs Reinfeldt.Tendensen i världen är sådan att folket inte vill ha svulsiga karismatiker.

Comments are closed.