Ogillande = förbud?

Något som alltid irriterat mig i svensk journalistik och politisk debatt är att många tycks ha svårt för att hålla isär ogillande av något och förespråkande av förbud mot detsamma. Det finns en rad saker jag tycker illa om — tobaksrök är faktiskt en av dem — men det innebär inte att jag tycker att det bör förbjudas. Det krävs en orimligt egocentrisk världsbild för att dra den slutsatsen.

Johan Lundström känner sig tvungen att påpeka att han inte tycker att en pjäs baserad på Breiviks manifest bör förbjudas, även om den är motbjudande.

Jag tycker inte att man bör spela pjäser som baserar sig på manifestet, men för säkerhets skull kan det finnas anledning att påpeka att detta inte innebär att jag – lika litet som rörande teaterpjäser som baserar sig på exempelvis Scum-manifestet – vill förbjuda dylika teaterpjäser.

Och en journalist på Svenska Dagbladet kan inte hålla isär Rick Santorums motstånd mot preventivmedel och att han skulle förespråka ett förbud. Mattias Sundin redogör för sin mailkonversation om ämnet.

En som normalt inte skriver om amerikansk politik är Daniel Kederstedt på Svenska Dagbladet, och när han fick skriva en artikel om Rick Santorum blev det rätt illa.

Han skruvade till Santorums åsikter rejält och skrev bland annat att Rick Santorum tycker att “alla typer av preventivmedel bör förbjudas”.

Jag mejlade Daniel och frågade varifrån han hade fått det. Visserligen har jag personligen hört Santorum säga, på ett möte i New Hampshire, att han inte vill förbjuda preventivmedel, men Daniel kanske hade hittat något gammalt uttalande.

Det hade han, men som inte backade upp vad han påstod om Santorum:

Jag oroar mig för att sammanblandningen leder oss in i en olycklig cirkel. Begreppen blandas ihop i diskussionen, och fler börjar argumentera för att allt man är emot bör förbjudas. Folk argumenterar för att sånt man är emot ska förbjudas, och slutar göra åtskillnad mellan de två i diskussionen. Det gör det svårt att diskutera norm- och moralfrågor utan att statens tvångsmakt finns i bakgrunden. Det kan inte vara hälsosamt.

Andra intressanta bloggar om: politik, sverige, usa, journalistik

One thought on “Ogillande = förbud?”

  1. Ja det har blivit ett sådant tänkande att det man inte gillar skall förbjudas i lag.
    När lagen mot homosexuallitet avskaffades 1944 så var det inte för att den tidens män gillade det.I samma veva avkriminaliserades tidelag.Det var inte heller att man gillade det men man tyckte att sånt skall staten inte lägga sig i.
    Nu har det helt vänt.Det man inte gillar skall förbjudas i lag.Gillar man inte prostution så skall den kriminaliseras.Även tidelag skall förbjudas i lag tycker många eftersom det är fult.Förbud förbud förbud enligt lag skall det va.

Comments are closed.