Romney fortsätter resan utan jubel

Mitt Romney vann som bekant primärvalet i Illinois, och även om främste utmanaren Rick Santorum kan vinna delegater i Louisiana, så verkar resan mot segern vara relativt ohotad.

Mattias Sundin skriver som vanligt bra, och konstaterar dessutom att Santorums val av plats för valvakan, Gettysburg, kanske inte var alldeles genomtänkt.

Slaget i Gettysburg innebar vändningen i det amerikanska inbördeskriget. Det var då Syd började förlora mot Nord. Att dra paralleller till Santorums framgångar i primärvalen i syd mot Romneys framgångar i nord ligger inte långt bort. Dessutom förlorade ju Santorum just i en sådan nordlig delstat, Illinois, vilket bara gör symboliken ännu bättre, eller sämre då ur Santorums synvinkel.

Själv befinner jag mig för tillfället i Kansas, som föredrog Santorum framför Romney. Det är förstås svårt att veta hur väl intrycket man får stämmer med stämningarna överlag, men min känsla är att ingen av kandidaterna engagerar, särskilt inte när det gäller den majoritet av människor som saknar det överdrivna intresse för politik som jag själv har. Den dominerande stämningen är leda och besvikelse, skepsis mot Washington, och en känsla av att det inte lär bli så mycket bättre med varken Romney eller Santorum vid rodret.

Marknaden ger just nu Barack Obama 59% chans att bli omvald, trots höga bensinpriser och en relativt svag återhämtning. Om de ska kunna utmana måste republikanerna hitta en engagerande berättelse. Kulturkrigets potential är knappast vad den varit, och Romney har inte fått rätt spin på sin erfarenhet från näringslivet.

Andra intressanta bloggar om: politik, usa, republikanerna