Public service på skattesedeln

Svenska Dagbladet rapporterar att tv-licensen är på väg att försvinna. SvT och SR ska istället finansieras direkt via skattesedeln.

Gustaf Hoffstedt, moderat riksdagsledamot och representant i public service-kommitténs politiska referensgrupp, säger till Resumé att det finns ”nära nog konsensus” om att ersätta tv-licensen med ett system som liknar begravningsavgiften. Den tas in via skattsedeln, men särredovisas och öronmärks.

SVT:s tillförordnade strategichef Jocke Norberg välkomnar en ny lösning.

– Vi är öppna för förändring, säger han till tidningen. Han påpekar att SVT tidigare efterlyst en teknikneutral lösning ”bara den blir långsiktig, effektiv och stärker vårt oberoende av politikerna”.

Att lägga ner Radiotjänst i Kiruna, som sköter dagens tv-avgift, gör att 146 miljoner kronor i stället kan användas i programverksamheten i public serviceföretagen, enligt Resumé.

Jag tycker på det stora hela att det är en bra förändring. Nästan alla har tv-mottagare, och Radiotjänst är ett slående ineffektivt och dyrt sätt att tvångsinsamla pengar. Bättre då att använda den förmåga som redan är specialiserad på området. När det handlar om statstelevisionens oberoende har jag svårt att se att det påverkas. Man var inte oberoende innan — det är svårt att kalla en organisation som leds av en socialdemokrat och förlitar sig på staten för sina intäkter för oberoende — och det är man inte nu heller. Det är i sig inget jätteproblem i och med att det ju inte längre är förbjudet för andra att sända.

Tyvärr lär reformen inte leda oss närmare att statsfinansierad tv försvinner, eller åtminstone minskar rejält i omfång. Men givet dess förekomst är det bättre att det sköts på ett någorlunda effektivt sätt.

Andra intressanta bloggar om: politik, sverige, public service, svt

One thought on “Public service på skattesedeln”

  1. Varför är ni nyliberala debattörer så emot den demokratiska statstelivisionen?Skall svenska folket bara ha tillgång till reklam-tv.Hur bra är den?
    Reklam tv bryr ju sig inte i första hand om tittarna det viktiga för dom är ju annonsörerna.De vill ha tittare som är lättpåverkade i sina köpvanor alltså bara unga människor.
    De gamla skall man srunta i.

Comments are closed.