Merkantilismens återkomst

Kloka ord från Danne Nordling:

Merkantilismen och analogin med vanliga hushåll är tydligen fel. Europas politik verkar styras av ett ekonomiskt tankefel. Det var ett sådant Karl Marx var ute efter när det gällde kapitalismen. Men det finns inte något sådant där. Tvärtom skulle man genom ett fasthållande av de kapitalistiska principerna ha kunnat undvika dagens kris. Länder med underskott i utrikeshandeln ska enbart kunna ha detta för att utländska kapitalister går in och investerar i nya maskiner, fabriker och anläggningar. Några fasta växelkurser och konstlade valutaunioner, som medger uppbyggnaden av gigantiska obalanser, ska man inte ha.

Detta nygamla nationella fokus på export, istället för produktivitet, har försatt oss i den ytterligt besvärliga situation vi nu befinner oss i. Tyvärr tycks det vara få som tänker i dessa banor.

Andra intressanta bloggar om: politik, ekonomi, eu, finanskris