Otrygga människor

Det har varit ett par jobbiga veckor för Sverigedemokraterna. Eller hade varit, om deras väljarstöd haft samma grund som Miljöpartiets. Så är det nu inte, och varken järnrör eller huliganbeteende och främlingsfientliga skällsord har fått väljarna att lämna vad som nu är Sveriges tredje eller fjärde största parti. Till skillnad från alla som ägnat den senaste tiden åt att signalera att de tillhör de upplysta genom idogt twittrande med hashtag #sdgate, har Paulina Neuding skrivit en genomtänkt text om de otrygga och utsatta människor som lägger sin röst på sd, trots att de inte delar partiets fientliga inställning till utlänningar.

Janne Josefssons Uppdrag granskning från Malmö i våras gav en skrämmande illustration av hur drivkrafterna kan se ut. Under en intervju med kommunalrådet Ilmar Reepalu i Seved blev SVT genast angripna av några unga män som menade att detta var deras område. I Almgården vid Rosengård mötte Janne Josefsson en kvinna och hennes dotter – som berättade att de röstar på SD som ett sätt att freda sig mot den sortens otrygghet som just mött Josefsson i Seved.

Det är hög tid för de sansade partierna att ta dessa människors upplevelser och problem på allvar, både på riksnivå och lokalt. Hur man löser dem är en svår och mångfacetterad fråga, att man erkänner dem och lyssnar en förutsättning.

Andra intressanta bloggar om: politik, sverige, sverigedemokraterna

One thought on “Otrygga människor”

  1. Tja att folk som utsätts för våld går mot sd är väl tex paulina neuding och andra journalisters förtjänst. liksom partiledarna i övriga partier. inte föregår de med gott exempel och bosätter sig i de utsatta områdena. däremot är det ok att etniska svenskar trakasseras där. journalister och övriga partier har någon form av besserwisserattityd – anser att det inte är några problem att bo i invandrartäta områden där en del folkgrupper konsekvent trakasserar de som inte tillhör den egna etniciteten. om invandring är ok så varför inte föregå med gptt exempel? paulina, fredan, fridolin, åsa, mona, sjöqvist etc? gör så för er trovärdighets skull. men det lovar jag att ni inte vågar.

    att jag själv som tämligen högutbildad, mer poäng än någon partiledare etc inte röstar sd beror enbart på eu frågan. i övrigt har sd högst trovärdighet. att mp klarar sig så från granskning är annars absurt. kaplan anlitade föreläsare som ville döda alla homosexuella när han var ordf i unga muslimer. mycket värre än almqvists agerande enligt min åsikt

Comments are closed.